Sünnet tıbbi bir işlemdir ve bu işlemle penisin uç kısmını saran, tıpta prepisyum adı verilen sünnet derisi kesilip penis uç kısmı açığa çıkarılmaktadır. Sünnet için herhangi bir yaş aralığı olmasa da bazı dönemler yapılması daha fazla tavsiye edilmektedir.
Doğumdan sonraki birkaç gün bebeğin rahatlığı ve iyileşme sürecinin yüksekliği açısından en çok tavsiye edilendir. İlk birkaç günde yapılacak sünnetlerde anestezi uygulanmadan operasyon yapılabilse de birkaç gün içinde yapılmadığı taktirde birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi altında uygulanabilmektedir.
İlk bir aylık sürede yapılmadığı taktirde 4-18 aylık dönemde veya 4,5-5 yaştan sonra yapılması önerilmektedir. Ancak kimi uzmanlar iki yaşına kadar yapılmayan sünnetlerin altı yaşından sonraya bırakılmasını da tavsiye etmektedirler. Bununla birlikte uzman kişiler ve güvenli şartlar altında bebek sünnetiher zaman yapılabilmektedir.
Yenidoğandahil bütün sünnet operasyonlarının mümkünse steril ortamında yapılması gerekmektedir. Sonuçta bu da bir cerrahi işlemdir ve küçümsenmemelidir. Uygunsuz, sağlıksız ortamlarda kesinlikle sünnet yapılmamalıdır. Özellikle yenidoğan sünnetinin alanında deneyimli, tecrübeli, uzman kişilerce yapılması gerekmektedir. Nadir de olsa uygunsuz koşullarda, uygunsuz ekipmanlarla yapılan sünnetlerden sonra enfeksiyon tarzı rahatsızlıklar oluşabilmektedir.
Yenidoğan dışındaki bebeklerde sünnet lokal veya genel anestezi altında, sağlıklı koşullarında yapılmalıdır. Böylece ruhsal etkilenme en aza indiği gibi ağrı kontrolü de en iyi biçimde yapılmaktadır. Bebek sünnet işlemleri ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Ardından genel anestezi ile yapılan operasyonlardan sonra 2 saat, lokal anestezi ile yapılan operasyonlarda 1 saat sonra çocuklar evlerine gönderilmektedir.
Bebek sünneti isteğe bağlı bir uygulama olup yeryüzünde bir takım dini topluluklarda (Müslümanlarda ve Musevilerde) dini uygulama olarak öne çıkmaktadır. Fakat bu alanda bilimsel araştırmalar arttıkça ve sünnetin faydaları ortaya konuldukça farklı din mensupları arasında da sünnet yaptıranlar artmaktadır.
Bebek sünnetinin saptanmış yararları arasında şunlar yer almaktadır:
- Yapılan araştırmalara göre ilk altı ay sonunda sünnet olan bebeklerde idrar yolu iltihabı riskinin daha az olduğu tespit edilmiştir. Sünnet derisi ucunda darlık bulunan bebeklerde, anne karnında veya sonrasında yukarı idrar yollarında genişleme olanlarda sünnet önerisi yapılmaktadır.
- Kapalı sünnet derisi mikroorganizma yerleşimine uygundur. Açık penis ucunun temizlenmesi daha kolay olduğu için hijyen yönünden de avantajlıdır.
- Araştırmalarda sünnet olanların sünnet olmayanlara kıyasla penis kanserine daha az yakalandıkları tespit edilmiştir. Bunun da açık penis ucunda lezyonun daha kolay fark edilmesi ve hijyen ile yakın ilişkisi olduğu tahmin edilmektedir.
- Bebeklik döneminde sünnet olanların partnerlerinin de rahim ağzı kanserine daha az yakalandıkları araştırmalarda ortaya konulmuştur.
- Sünnet erken boşalmaya karşı da faydalıdır. Uzmanlar bunu açık penis ucunun çamaşırla sürekli temas ettiği için aşırı duyarlılığının azalmasına bağlamaktadırlar.
Bebek sünnetinde en önemli hususlar hijyenik koşullarda, uzman kişilerce yapılmalıdır. Sağlıksız ortamlarda, sağlıksız ekipmanlarla yapılacak sünnetler enfeksiyon, mantar, alerji gibi sorunlara yol açabilir.
Alanında uzman olmayan kişilerce yapılacak uygulamalarda ise sünnet esnasında deri fazla ya da az bırakılabilir. Kötü nedbe dokusu kalabilir. Kanama, şekil bozuklukları olabilir. İdrar yolu zarar görebilir. Bütün bunlar kalıcı sakatlıklara ya da enfeksiyonlara yol açabilir.
Kadir Mutlu olarak çeyrek asırdan uzun süredir yenidoğan ve bebek sünneti yapıyoruz. Alanında eğitimli, deneyimli, kendini sürekli geliştiren uzman ekibimizle steril koşullarında ve evde profesyonel uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Yatmadan vehızlı iyileşen sünnetleri bebeklerinizin fiziksel ve ruhsal sağlığını da göz önünde bulundurarak yapıyoruz.
Yeni doğan krem yardımıyla lokal anestezi uygulanır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 45 dk. ya da 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. 15-20 dakika süren operasyonda kanama kontrolü sağlanır. Daha sonra, yaklaşık bir haftada eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır.
Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Böyle durumlarda tekrarlanan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
İyileşme sürecini ve bakımını etkileyen bu yöntemi önermediğimizi belirterek, sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılmasının en ideal yöntem olduğunu bir kez daha vurgulamak doğru olacaktır.
- Bebeğin genel sağlık durumu sağlam değilse,
- Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi anormallikler varsa,
- Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
- Bebeğin doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
- Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir. Bu süreç, sünneti yapan uzmanla birlikte takip edilir.