Pandemi (Covid-19) Sünnet Yapılmasına Engel mi?

22.08.2021
479
Pandemi (Covid-19) Sünnet Yapılmasına Engel mi?

Sünnet, erkek çocuklarının doğumundan belli bir yaş aralığına kadar yapılması gereken cerrahi bir işlemdir. Sünnet geleneksel bir kavram olmakla birlikte yapılması sağlık açısından da son derece gereklidir. Sünnet olarak bilinen işlem; penisin üst bölümündeki fazla derinin cerrahi bir operasyonla alınması olarak tanımlanabilir. Sünnet işlemi doğumdan itibaren yapılabilir ancak uzmanlar tarafından en uygun yaş aralığının; 2 yaşından önce ya da 7 yaşından sonra olarak olduğu belirtilir.

Sünnet Neden Gereklidir?

Erkek çocuklarının sünnet ettirilmesi pek çok toplumda geleneksel bir davranıştır ve farklı toplumlarda gelenekselliğe dayalı olarak devam eden ritüeller çerçevesinde gerçekleştirilir. Ancak sünnetin yapılması, ilerde yaşanacak pek çok sağlık sorununun da önüne geçer.

Sünnet olmanın sağladığı avantajlar:

  • Yenidoğan döneminde yapılan sünnet, idrar yolu enfeksiyonu riskini büyük ölçüde azaltır.
  • Sünnet derisi darlığına bağlı olan kireçlenme ve enfeksiyon oluşumu engellenir.
  • Penis kanseri riski ortadan kalkar.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma oranı en aza indirilir.
  • Sünnet bilinenden çok daha fazla olarak kısa ve uzun vadede kişinin hem üriner hem de ürolojik sistemine fayda sağlar.
Sünnet ve Anestezi

Sünnet, toplumda basit bir işlem olarak algılansa da sünnet yaptırma yaşı ve uygulanan anestezi yöntemi iyi seçilmelidir. Yaşa bağlı olarak genel anestezi mi, lokal anestezi mi seçileceği belirlenir. 2 yaş altına genel anestezi yapılır mı Biz genel olarak 2 yaş altındaki hastalarımızda lokal anestezi işlemi ile sünnet yapıyoruz. Daha büyük çocuklarda sünnet işlemi ve yapılan müdahalenin farkındalığı ilerde psikolojik sorunlara yol açabileceğinden genel anestezi altında yapılmasını tercih ediyoruz. Anestezi uzmanlarımız tarafından belirtilen kriterler doğrultusunda çocuğun yaşına ve fiziksel durumuna göre gerekli anestezi işlemini uygulayarak sünnet işlemimizi güvenle yapıyoruz.

Yenidoğan Sünneti Avantaj mı?

Son yıllarda sıkça tercih edilen yenidoğan sünnetinin popülerliği devam ediyor. Bu dönemde yapılan sünnetin çok daha faydalı olduğu görülmektedir. Yenidoğanın büyüme hızıyla eş değer iyileşme hızı yaranın kısa bir sürede kapanmasına olanak sağlar. Lokal anestezi ile yapılan işlemde bebeğin aç kalması gerekmez ve bu dönemi hatırlamayacağı için psikolojik travmaya sebep olmaz. Anne sütüyle beslenen yenidoğanlarda iyileşme hızı artar ve ağrı kesici ihtiyacı daha az olur.

Covid19 Koranavirüs Pandemide Sünnete Dikkat!

Salgının seyrinin yukarı yönlü seyrettiği şu günlerde sünnet olmak vb. işlemler bir süre ertelenmiş durumda. Ebeveynlerin en çok merak ettiği konu ise pandemi döneminde sünnet yapılır mı? Ameliyathanelerde genel anestezi altında yapılacak ameliyatların bulaş riskini artıracağı öngörülse de sünnet pek fazla ertelemeye gelecek bir işlem değil. Merkezimizde lokal ve genel anestezi altında yapılan bütün sünnet işlemleri büyük bir titizlikle yürütülüyor. Hijyen ve dezenfeksiyon işlemlerinin artırarak ve aldığımız ekstra önlemlerle sünnet yapmaya devam etmekteyiz. Merkezimizde en fazla iki ebeveynin eşliğinde ve Covid19 Koranavirüs pandemi kurallarına uygun olarak sünnet yapıyoruz. Ayrıca gerekli hijyen basamakları için geniş randevu aralıkları ile hizmet vererek pandemide sünneti güvenli hale getirdik.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kadir Mutlu
Kadir Mutlu
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?